spacer.png, 0 kB

Kapacitetsregnskabet er det eneste realistiske alternativ for budgettering med mening i Resultat-center opdelte virksomheder - under opture såvel som nedture  - med fuld lønsomheds- og likviditets kontrol. Markeds alternativer kan vurderes og prioriteres efter relativ lønsomhed inden for rammerne af den bestående kapacitet. Kapacitets alternativer efter nytteværdi og finans alternativer efter fleksibilitet i tidsvinduer og beredskab  

 
EnglishArabicDanishFrenchGermanHindiPolishRussianSwedish

Business Manager

Click on > to start
^ bottom left to stop

Leadertools

Software

List All Products


Advanced Search
Download Area
Show Cart
Your Cart is currently empty.

Shopping Cart

Show Cart
Your Cart is currently empty.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home
Tal eller Mavefornemmelse ? PDF Udskriv E-mail
Wednesday 29. October 2008

Når nu alle siger, at før du starter ny virksomhed, så skal du afgjort udarbejde en Business Plan - hvordan kan det så være, at mange topledere i større virksomheder har undladt denne øvelse ?

Af  iværksættere adspurgt om hvorvidt man havde skrevet en formel Business Plan før virksomheden blev startet op sagde kun 40%  ja i 1989. Af disse, sagde 65%, at de var kommet markant på afveje i forhold til den oprindelige plan og havde været nødt til at korrigere deres plan undervejs i gennemførelsen. På samme måde havde kun 12% af 1999 - iværksættere sagt, at de havde en formel Business Plan før virksomheden blev startet op.

Men er det da ikke rigtigt, at Business Planer og Market Research bliver anset for at være 'måden' at gøre det på ? Hvad med alle Business Skolerne med MBA uddannelserne og de polulære bøger som fortæller dig, at du kommer ikke ud af stedet uden en Business Plan ? For at kunne forstå denne tilsyneladende uoverensstemmelse imellem teori og praksis må vi ræssonere lidt.

Er det virkeligt rigtigt at man ikke behøver at planlægge så meget ?

Det afhænger vel af branchen man starter op i og timingen. I de fleste af de nævnte  tilfælde i praksis var der som sagt ikke nedskrevet nogen Business Plan. For demitender fra de store Business Skoler, som selv har startet virksomheder op vil man kunne se at det afhænger af den type af virksomhed, som de startede - ikke mere end en trediedel havde skrevet en detaljeret Business Plan. Det er en meget almindelig fordeling. De fleste støtter sig til deres intuition eller mavefornemmelse.

Hvorfor gider iværksættere ikke bekymre sig om Business Planer?

Der er flere faktorer.

  • For det første - Mange, hvis ikke de fleste, succesfulde virksomheder bliver startet på områder der er karakteriseret af stor turbulens eller ændringer - i teknologi, lovgivning, dødsfald, finanskriser eller virksomhedskonkurser -  ændringer der ikke initieret af iværksætteren selv. Det er udefra kommende ændringer. På denne type områder, hvor det gælder om at være først - first mover, er der kun meget lidt information til rådighed, som overhovedet kan bruges til en Business Plan og hvorfor så bruge tid på at skrive det ned ? Tag det klassiske eksempel med  Bill Gates and Paul Allen, som startede  Microsoft i 1975. Ja - det var måske direkte en fordel, at man ikke havde en Business Plan da kontrakten med IBM blev skrevet under om QDOS(Quick and Dirty Operation System) operativsystemet, som Bill kavde købt rettighederne til af en studiekammarat(Paterson/built for Seattle Computer Co), som havde programmeret det. Hvis de 2 havde prøvet at lave en konkurrent- eller kundeanalyse, ville de alligevel ikke have kunnet definere hvem deres konkurrenter var eller være istand til at gennemføre en klassisk sammenligning af styrker og svagheder i konkurrencen. Der var på det tidspunkt kun én konkurrent  - CP/M 8-bit operativsysteme i et lovende marked. Og de havde heller ikke kunnet vide hvem deres kunder var bortset fra alle de mange talknusere. Så når flere forhold ændrer sig hurtigt og eller samtidig er der ingen data. 60 % af de observerede CEOs havde ikke udarbejdet en Business Plan før de startede op af denne årsag.

  • For det andet - Når der foregår hurtige ændringer er  tiden ofte er kostbar - at bruge tid på større analyser vil bare medfører tab på grund af tabte muligheder, som er øjeblikkeligt opstået eller flygtige. Og hvis man ikke slår til med det samme, så er muligheden måske forpasset. Så i turbulente markeder overstiger omkostningerne ved analyser ofte fordelene - negativ Cost-benefit.

  • For det tredie -  idet de fleste af disse virksomheder er startet uden indskudskapital og uden irreversible aftaler eller  investeringer i udstyr, der ikke kan bruges andetsteds, så kan der ikke gå så meget galt hvis projektet ikke skulle lykkes. Hvis X ikke virker er det ikke det samme som at have investeret $100-million i en chip-fabrikation. Man prøver bare noget andet.

Og friheden til at ændre mening til man får en ny - kan være en god ting ?

Deler man iværksættere op i 2 grupper - dem der laver Business Planer og dem der ikke gør, og ser på procentdelen af dem der holdt sig til den oprindelige plan og dem der afvigede fra den oprindelig plan - sammenholdt med dem der ikke lavede planer vil det tendere hen imod at de, der ikke lavede planer, afvigede mere fra hvad de oprindelig havde forestillet sig, end dem der skrev planer. I turbulente eller innovative miljøer var cost benefit endda negativ [dvs godt at de ikke spilte tid på planer].

Folk uden planer kan være mere flexible og fritstillede hvis de møder købmands typen -  "Hvis du ikke kan lide denne her, hvad så med denne her? eller ræssonere "Hvorfor ikke vente med at bestige bjerget til du når hen til det ?" eller  "If it ain't broke do'nt fix it !" - ja fordele ved ikke at have en skriftlig plan [holde kortene tæt til kroppen] kan være mange - også af strategiske årsager.

Men der er tilfælde hvor det giver mening at have en Business Plan ?

Når du skriver en Business Plan, gør du det fordi du investerer i aktiver, og med henblik på disse investeringer skal du skaffe financiering fra andre - familie, venner eller banken.  Hvis du er ude i en Fund Risnig opgave er et Prospekt - Business Plan - et uundværligt dokument - det er et must. Business Planen giver dig nogle indlysende fordele fordi du kan kommunikere og sælge dine idéer plus du bliver bedre istand til at gennemtænke de økonomiske konsekvenser før du går igang. Det bliver nemmere at rette i planerne hvis det bliver nødvendigt. Endvidere hjælper det med at holde dig på sporet.

Hvorfor er der alligevel så megen fokus på skrivning af Business Planer på iværksætterkurser ?

Det ser ud til at folk som prøver noget, hvadenten det er at spille tennis eller starte virksomhed, ønsker - og burde ønske - at samle så megen viden som muligt og som er tilgængeligt om det emne de er i færd med inden de går igang. Og siden man ikke har samlet så megen systematisk viden om at starte virksomhed bliver selve det at gøre dette et springende og nødvendigt punkt. Og med sikkerhed der er omkring 10% to 15% af forretningsområder for hvilke det giver mening at udarbejde en Business Plan. Men godtnok ikke for de mange tilfælde. Hvis du pålægges at afholde et kursus for iværksættere - og der er et stort behov - så må du nødvendigvis generere kursusprogrammer om hvordan man udarbejder en Business Plan. Og det er en nem opgave at gøre det.

Sidst opdateret ( Friday 18. May 2012 )
 
< Forrige   Nste >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB