spacer.png, 0 kB

Økonomi skabes fremadrettet ved dispositioner her og nu under de begrænsninger, som virksomheden må leve med som følge af tidligere dispositioner og hvis virkninger stadig danner rammen for ledelsens handlefrihed, men som ledelsen fremadrettet gennem dens dispositioner i nærmeste fremtid vil kunne være istand til at kunne ændre på.

Få et fast greb om lønsomheds-ledelse med resultat-budgetter med Kapacitetsregnskabet  hvor ansvaret lægges på de rette skuldre og fremmer det motiverende og kreative samarbejde i ledergruppen.

 
EnglishArabicDanishFrenchGermanHindiPolishRussianSwedish

Business Manager

Click on > to start
^ bottom left to stop

Leadertools

Software

List All Products


Advanced Search
Download Area
Show Cart
Your Cart is currently empty.

Shopping Cart

Show Cart
Your Cart is currently empty.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home
Wall Street's sidste fix - en overdosis ? PDF Udskriv E-mail
Friday 19. September 2008

Harvard-ekspert: Lad dem gå konkurs !

Tirsdag den 30-09-2008

Løsningen på den finansielle krise er ikke en redningsaktion. Krisen er skabt på baggrund af dårlig ledelse og skal ikke bekæmpes med mere politik.

Så klar lyder kritikken fra seniorlektor i økonomi ved Harvard University, Jeffrey A. Miron, i forbindelse med den amerikanske regerings 700 mia. dollar store redningsplan i en kommentar til CNN Politics.

Ifølge lektoren skal hele årsagen til krisen findes tilbage, da Fannie Mae og Freddie Mac blev statsautoriserede, og regeringen stiltiende gav grønt lys til, at bankerne tog alt for høje risici. Han beskylder samtidigt regeringen for at have presset Fannie Mae og Freddie Mac til at udvide subprime-udlånene.

"Det faktum, at regeringen bærer så stort et ansvar for den nuværende misere, betyder, at ethvert modsvar burde eliminere de forhold, som skabte situationen i første omgang og ikke forsøge at udbedre dårlig ledelse med mere ledelse," skriver Jeffrey A. Miron.

Hans løsningsmodel er klar:

"Det åbenlyse alternativ til en redningsaktion er, at lade de kriseramte finansielle institutioner erklære sig konkurs.

For ham betyder konkurserklæringer, at dem, der tog for høje risici og velvidende indgik i risikabelt subprime-udlån, bliver straffet, frem for at skatteborgerne står tilbage med regningen.

Jeffrey A. Miron var en af de 166 økonomer, der i sidste uge underskrev et brev til kongressens ledere, der gjorde indsigelse mod regeringens redningsplan.

Nyhedsbureauet Direkt

Efter en kontanthjælp med "papirpenge", vil dollaren blive knust !

Fredag den 19-09-2008

Den amerikanske regering offentliggjorde en panikplan for, hvordan både skrantende banker og finanshuse skal reddes fra deres selvskabte totale økonomiske undergang med en kontanthjælps pakke på 700 Mia $. Det skabte en euforisk stemning på de amerikanske børser, og euforien har i dag spredt sig til de europæiske børser over den kortsigtede flugtvej, som derved synes åbnet for de uheldige spekulanter og finansgenier og deres bagmænd - en lille eksklusiv gruppe af finans egoister, som lever en tilbatrukket tilværelse i det skjulte.

Arbejdende bestyrelse

Man forestiller sig at staten generøst opkøber de tabsgivende kreditobligationer, som man kalder "de giftige papirer" (dårlige udlån) og som har været med til at sende verdensmarkederne i knæ. Det skal så - forestiller man sig - skabe tillid til pengemarkederne og hæmme markedskræfterne med de enorme udsving i både op- og nedadgående retning til følge.

Med det her forsøger man at komme problemerne i forkøbet med hvad man mener vil være en mere permanent løsning. Man fjerner nogle af årsagerne til, at visse banker og finanshuse er i problemer ved at opkøbe de obligationer, der giver store problemer.

Men det er langt fra nok. Hvis det virkelig skal have en effekt skal bistanden helt op på 7000 Mia $. USA kan ikke klare denne økonomiske nedsmeltning alene.

Dollaren vil blive knust af udvidelsen af BNP-underskudet skabt med pengeseddelpressen

Man kan tvivle på, om denne syge konstruktion vil have nogen langvarig effekt, når man med statslige midler går ind og redder private virksomheder for skatteyder- og pensionsopsparings penge. Den store udpumpning af "papirpenge" uden skabelse af en tilsvarende værditilvækst vil blot skabe grundlag for et enormt inflationspres.

Måske vil almindelige borgere kunne få dækket udgifterne til spildte uddannelser, som aldrig gav den indtjening man havde forventet eller studiegælden, der fulgte med. Hvad med gælden efter at huset gik på tvangsauktion i 1992 efter kartoffelkur eller pinsepakken. Eller hvad med den gamle Honda Civic fra 1983, der nu står som et vrag i baghaven og ikke var kaskoforsikret da der en aften blev stukket ild til den af nogle unge mennesker der kedede sig.

Ja - de  nye financielle værktøjer giver sandelig anledning til stor optimisme hvad angår utraditionelle nødløsninger.

Dansk bankkrise værst i Europa

Den danske krise er helt anderledes og meget værre end det, vi ser i resten af Europa. Sådan lyder dommen fra storbanken UBS og kreditvurderingsbureauet Moody's, skriver dagbladet Børsen.

 UBS spår flere bankkrak i år. Bolig- og ejendomsboblen er nemlig mere udtalt end i resten af Europa - på nær i Irland. Mens banker i landene omkring os lider af de samme svære problemer med at skaffe likviditet, er de danske banker dobbelt ramt af, at også sikkerheden for lånene eroderer kraftigt.

For i modsætning til andre steder i Europa, hvor det primært er et spørgsmål om tillid, der skal genoprettes, er der reel risiko for at danske banker mister yderligere kvalitet i de aktiver, der danner sikkerhed for lånene i de kommende måneder.

"De danske huspriser er steget helt enormt indtil efteråret 2006, hvor påbegyndelsen af nybyggeri også toppede. Der var så stort et udbud, at det var åbenlyst, at prisene måtte falde drastisk, og det er det vi ser nu. Det er ikke kun et spørgsmål om at skaffe kapital, men om at kvaliteten af de bagvedliggende aktiver - nemlig priserne på ejendommene - falder," siger Andreas Håkansson, der de sidste otte år har dækket det danske bankmarked for UBS, til Børsen.

Chefanalytiker Janne Thomsen fra Moody's i London stemmer i og peger på, at kollapset i Roskilde har givet ridser i lakken og forværret situationen, skriver Børsen.

Økonom: Totalt nedbrud i interbank-markedet

26-09-2008 12:10 af Karin B. Larsen

Mens markederne holder vejret og tripper efter nyt fra den amerikanske kongres, hvor forhandlingerne om den omstridte krisepakke er brudt sammen, stiger renten på barometeret for interbank-markedet, som også er brudt helt sammen.

Bankerne er ikke længere bare nervøse for at låne penge ud til hinanden. De er så skræmte af bankkrak og recessionstrusler, at de simpelthen er holdt helt op med at yde kredit til hinanden. Og det har blandt andet sendt pengemarkedsrenten i vejret.

"Der er simpelthen et totalt sammenbrud på interbank-markedet. Vi er nu inde i et meget frygtdrevet miljø. Bankerne låner ikke længere ud til hinanden," siger Sean Laloney, økonomisk strateg hos Nomura International i London til Bloomberg.

Her er interbank-renten Libor i dag steget til det højeste siden januar til 4,6 pct. mod en rente på 3,77 pct. i går.

Dårlige nyheder står i kø

Hoppet i renten, som bankerne betaler, når de låner indbyrdes af hinanden, er udløst af nattens fiasko med regeringens redningplan, der alligevel ikke var så tæt på målstregen som håbet. Nu er den sat på hold.

Og ikke mindst morgenens nyhed om, at USA's største sparekasse Washington Mutual er knækket, men i elvte time reddet fra en reel konkurs i og med JP Morgan Chase er trådt til og har købt bankdivisionen i Washington Mutual for 1,9 mia. dollar. De resterende dele af banken sidder staten ind til videre tilbage med.

Ugens seneste grumme finansnyheder har desuden sendt prisen for et månedslån i dollar op med 4,4 pct., ifølge Patrick Jacq, strateg hos Frankrigs største bank, BNP Paribas.

Wall Streets sidste fix

Finansguru: Totalt kollaps er en nødvendighed

13-10-2008 10:05

Det ser grimt ud, det gør ondt. Og det bliver kun endnu værre på finansmarkederne, der er faretruende nær et totalt kollaps. Og det er det, der skal til - finanssystemet skal knække - bryde helt sammen - for at kunne heles igen.

Og det endelige krak er nær. Det spår den anerkendte britiske finansguru John Elkington, der forudser, at finanskrisens hærgen vil fostre nye vindere og tabere og trække en stribe svindelsager fra erhvervslivet i sit kølvand.

Men over tid - flere år - vil sammenbruddet i den syge finanssektor føre til en sund genopbygning af et system, der er blevet spoleret af grådighed og gamle systemer.

"Ligegyldigt hvor skadelig finanskrisen er for økonomien her og nu, er den et nødvendigt skridt i retning af en mere bæredygtig økonomi," siger bestsellerforfatteren og CSR-guruen John Elkington, til Mandag Morgen.

Businesstænkeren, som i sidste uge blev kåret til en af Londons mest indflydelsesrige personer i 2008 for hans pionerarbejder med at udbrede en tænkning, der kan føre til en global bæredygtig økonomi, varsler et opgør med snæver profittænkning.

Han vurderer, at kreditkrisen - der tog fart sidste sommer og inden for den sidste måned for alvor er taget til i styrke - også er fremprovokeret af forældede tunge internationale institutioner, som i nogle tilfælde kan dateres tilbage til tiden umiddelbart efter Anden Verdenskrig.

Vitterlig tale om sammenbrud

"Det vi ser nu er en pinefuld demonstration af, at aktiemarkeder, kapitalisme og markedsøkonomien i det hele taget er globaliseret langt hurtigere end de nødvendige internationale reguleringssystemer," siger Elkington.

"Krisen er et nødvendigt sammenbrud i et finanssystem, der er løbet løbsk, og som står i vejen for udviklingen af en bæredygtig økonomi," tilføjer finansguruen i et interview med Mandag Morgen.

Her påpeger han, at de omfattende statslige indgreb, som rådvilde regeringsledere har gennemført i panikagtige forsøg på at undgå total økonomisk nedsmeltning, blot bekræfter, at der vitterlig er tale om et sammenbrud og ikke bare en almindelig cyklisk krise.

Og der skal "et kraftfuldt chok" til for at ruske op i de forældede institutioner, og genskabe et sundt system, og ikke mindst bringe de sociale entreprenørers ænkning på banen i den globale markedsøkonomi.

"Ligegyldigt hvor skadelig den er for økonomien her og nu - og jeg tror den vil vise sig endnu mere skadelig i de kommende måneder - er den et nødvendigt skridt i retning for en mere bæredygtig økonomi," siger den britiske finansguru til ugebrevet.

Kan udløse bølge af kriminalitet

Han udpeger de indlysende vindere under finanskrisens buldren som værende konkursadvokater, kriminelle efterforskere og fængselsoperatører på den korte bane.

Samtidig spår han, at det økonomiske kaos vil udløse en kæde af omfattende virksomhedssvindel og stimulere en ny bølge af almindelig kriminalitet i de samfund, der rammes hårdest.

"Hvis de kaotiske tilstande varer i flere år - hvilket jeg finder sandsynligt - vil ekstremistiske partier også oplevet et opsving. Desuden vil enhver aktør med penge på lommen og mod til at investere i kriseramte aktiver kunne profitere af krisen," vurderer John Elkington.

Sidst opdateret ( Saturday 18. October 2008 )
 
< Forrige   Nste >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB