spacer.png, 0 kB

Kapacitetsregnskabet er det eneste realistiske alternativ for budgettering med mening i Resultat-center opdelte virksomheder - under opture såvel som nedture  - med fuld lønsomheds- og likviditets kontrol. Markeds alternativer kan vurderes og prioriteres efter relativ lønsomhed inden for rammerne af den bestående kapacitet. Kapacitets alternativer efter nytteværdi og finans alternativer efter fleksibilitet i tidsvinduer og beredskab  

 
EnglishArabicDanishFrenchGermanHindiPolishRussianSwedish

Business Manager

Click on > to start
^ bottom left to stop

Leadertools

Software

List All Products


Advanced Search
Download Area
Show Cart
Your Cart is currently empty.

Shopping Cart

Show Cart
Your Cart is currently empty.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home
Er din chef psykopat ? - Flygt ! PDF Udskriv E-mail
Saturday 20. October 2007

Myten om den psykopatiske leder

Alle frygter dem. Medarbejderes værste mareridt bliver til virkelighed, når lederen tyranniserer og pisker afdelingen uden at give noget igen.

Til gengæld frygter mange ledere at blive stemplet som dyssocial personlighedsforstyrret, som psykopater officielt bliver kaldt, fordi det underminerer og umuliggør lederens autoritet og handlekraft.

Men er der reelt noget om snakken? Hvor mange ledere har virkelig psykopatiske træk? Og hvordan kan man genkende psykopater i jakkesæt? Det er nemlig ikke nemt at identificere psykopater. For det første fordi de er gode til at skjule deres personlighedsforstyrrelse. De er charmerende, veltalende, manipulerende og ofte meget intelligente.

Derudover anslår psykologer, at kun mellem to og tre procent af befolkningen har psykopatiske træk. Blandt ledere er tallet så højt som ti procent, og det er sandsynligvis, fordi mange psykopater tiltrækkes af magt og indflydelse.

En psykopats mest typiske kendetegn, manglende følelsesliv og manglende evne til at føle skyld og ansvar, kan ligefrem være en ledelsesmæssig fordel, når der for eksempel skal træffes hårde beslutninger om nedskæringer og fyringsrunder.

Det er klart, at ledere kan have mange grunde til at opføre sig som hårde hunde eller lignende især i barske miljøer. En sådan adfærd kan så at sige komme "udefra," som et resultat af selve lederrollen. Men i praksis er det ret let at sondre mellem en sådan hårdhudet fremfærd, og den egentlige psykopati, der kommer "indefra".  Heldigvis kan langt de fleste medarbejdere sagtens skelne mellem de to former.

ImageModstandere eller tabere
Men dette personlighedstræk gør også en psykopat til en dårlig leder, der udelukkende betragter mennesker som modstandere eller tabere.

Så længe han kan udnytte en person, er en psykopat venlig og charmerende, men når en person ikke længere er interessant, opfattes vedkommende som modstander, og psykopaten bliver hadefuld og modbydelig.

Han begynder at terrorisere og chikanere sine underordnede.

Psykopaterne kan inddeles i tre typer - Svindleren, Tyrannen og Dukkeføreren, hvor den sidste er den farligste for både firma og kollegaer, og den første den mest håndterbare.  

Psykopatiske ledere kan således få en katastrofal indflydelse på de ansatte og virksomheden. De skaber kaos omkring sig, ødelægger samarbejdet og produktiviteten. Alle, der kommer i berøring med en psykopat, får ar på sjælen.

Er din chef psykopat: flygt
Medarbejdere, der mener, at deres chef er psykopat, rådes derfor til at undgå konflikter.

Det er nemlig en kamp, man ikke kan vinde. Dokumenter alle uoverensstemmelser og søg hjælp i tide hos lederens overordnede, tillidsrepræsentanten eller fagforeningen. Hjælper det ikke, så er der kun en løsning, overflytning til en anden afdeling eller et nyt job.

På trods af deres ødelæggende træk har psykopater altid fascineret mennesker. I film som Psycho og Ondskabens Øjne får psykopater nærmest en heltestatus. Derudover er der en stigende interesse i psykopater på arbejdspladsen. Bøger som for eksempel Charmør og Tyran af forfatterne Dahl og Dalsegg bliver revet væk fra boghylderne.

Joel Balkan påstår ligefrem i sin bog The Corporation, at virksomheder som helhed kan være psykopatiske.

Den stigende interesse gør det muligvis nemmere at identificere og dermed at undgå psykopater i chefstillinger. Og det er vigtigt, fordi man ikke kan lave om på dem.

Sidst opdateret ( Saturday 18. October 2008 )
 
< Forrige   Nste >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB