spacer.png, 0 kB

Kapacitetsregnskabet er det eneste realistiske alternativ for budgettering med mening i Resultat-center opdelte virksomheder - under opture såvel som nedture  - med fuld lønsomheds- og likviditets kontrol. Markeds alternativer kan vurderes og prioriteres efter relativ lønsomhed inden for rammerne af den bestående kapacitet. Kapacitets alternativer efter nytteværdi og finans alternativer efter fleksibilitet i tidsvinduer og beredskab

 
EnglishArabicDanishFrenchGermanHindiPolishRussianSwedish

Business Manager

Click on > to start
^ bottom left to stop

Leadertools

Software

List All Products


Advanced Search
Download Area
Show Cart
Your Cart is currently empty.

Shopping Cart

Show Cart
Your Cart is currently empty.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Home
Omgivet af Fake News PDF Udskriv E-mail
Wednesday 17. October 2007

Om ærlige tilbagemeldinger 

- et ømtåleligt emne

Intet mod- eller  medspil fra ja-sigere

Arne Selvik beskriver med stor indsigt i sin nyudgivne bog - "Omgivet af løgnere", hvordan ledere ofte havner i situationer, hvor de omgiver sig med ´ja-sigere´ og derfor ikke får ærlige tilbagemeldinger fra deres medarbejdere. Det resulterer i, at de ender med at fungere i et rum, hvor fakta, sandhed og fornuft erstattes af løgne og selvforførende antagelser til skade for virksomhedens økonomiske fundament.

I de fleste virksomheder vil sådan en udvikling munde ud i en krise - især fordi mange fejlinformationer faktisk samtidig er "programmeret"  ind i virksomhedens it-systemer i form af stive kontoplaner, nummersystemer med spænetrøjeeffekt, forkerte interne afregningsprincipper og urealistiske og verdensfjerne antagelser om hvordan økonomien skabes i en virksomhed, når ledelsen vil bruge data i beslutningsprocessen. Disse fundamentale vildfarelser og selvbedrag forekommer ikke hvis man anvender Kapacitetsregnskabet og dets enkle regler for budgetsammenstilling (red).

Hovedtemaet i bogen er først og fremmest lederes egenskaber og de sociologiske og psykologiske fænomener, der kendetegner lederens situation. I den forbindelse peges også på de mekanismer og processer, der fører til indsnævring af viden og indsigt hos topledelse og i ledergruppe bl.a  fordi resultatansvaret ligger på de forkerte skuldre og virksomhedens ejere har valgt at abdicere til fordel for arbitrære fordelingsnøgler i kalkulationer og selvkostregnskaber -  og således må nøjes med smuglerne fra de riges bord når alle de andre interessegrupper har fået deres bid af kagen - hvis man skal udtrykke det lidt populært. 

Den sidste del af bogen handler om, hvordan ledere kan sørge for at få ærlige tilbagemeldinger, sådan at de kan træffe kloge beslutninger til både virksomhedens og eget bedste.

Arne Selvik er civiløkonom og sociolog. Han har siden 1993 været ansat som seniorforsker ved AFF, Norges Handelshøy-skole. Før han begyndte at arbejde med topledere og ledelse i AFF, var han direktør i Industri-økonomisk institut og i Bergen Kommune. Han er desuden forfatter til en lang række publikationer om ledelse og virksomhedsøkonomi.

Sidst opdateret ( Thursday 09. February 2017 )
 
< Forrige   Næste >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB